Stöd oss genom att köpa kläder, kakor och kryddor. Klicka här för mer info 👍
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hedemora Gymnastiksällskap
Rörelseglädje, utmaningar & vänskap
Artistisk gymnastik för både killar & tjejer
AG - information om alla olika grenar
Artistisk gymnastik (AG) är en rolig och utvecklande träningsform där alla kan träna utifrån egen ambition och ålder. Killar och tjejer tränar tillsammans på sin nivå i de olika grenarna. AG är en individuell idrott som även ger möjlighet att tävla i både som individuellt och i lag, för de som vill tävla.

FILM - STJÄRNMÖTE med gymnasten Tonya Paulsson | Lilla Sportspegeln

AG har två inriktningar; Kvinnlig Artistisk Gymnastik, KvAG och Manlig Artistisk Gymnastik, MAG. Det som skiljer riktningarna åt är antal grenar man kan tävla i samt delvis av utförande i de gemensamma grenarna. HGS baserar sina AG grupper på Svenska gymnastikförbundets stegserier som inom KvAG är nivåindelat i stegen 1–10 och inom MAG 0-5. Mer information om dessa finner ni under DOKUMENT. Stegserierna följer en röd tråd från grundläggande övningar upp till svårare övningar, steg för steg.

Barr inom KvAG består av två elastiska runda holmar som gymnasten utför olika typer av svingövningar runt. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan den höga och den låga holmen genom olika flygelement. Barr inom MAG utför gymnasten både stödjande och hängande övningar över och under de två parallella holmarna. Alla gymnaster börjar med att träna upp styrka och svingtekniker och med kunskap ökar gymnasternas mod.

Bom inom KvAG upplever vissa gymnaster vara det mest utmanande redskapet för att alla svårigheter ska utföras 1,25 meter upp i luften på en 5 meter lång och 10 centimeter smal bom. Serierna ska utföras både dynamiskt och uttrycksfullt och innehålla en variation av akrobatiska, gymnastiska och koreografiska inslag som binder ihop hela serien. Träningen börjar på lägre höjd och de flesta övningar tränas in på golvet innan de genomförs på bom.

Bygelhäst inom MAG upplever vissa gymnaster vara det mest utmanande redskapet då det är en tekniskt svår gren. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras: på byglarna, eller ”på lädret” utanför eller mellan byglarna.

Fristående är den gren där gymnasten har möjligheter att visa fram sin personliga stil både i svårigheter och artistiskt uttryck. Gymnasterna utför en serie bestående av olika gymnastiska moment, volter, balans- och styrkeövningar. Friståendet får vara max 90 sekunder inom KvAG och 70 sekunder inom MAG

Hopp är den snabbaste grenen där målet är att efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på pegasus på 125 cm inom KvAG och 135 cm inom MAG. Man börjar träna med kortare ansats och lägre höjd. I denna gren får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren.

Ringar inom MAG innehåller svingövningar som varvas med utmanande styrkekombinationer. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad de kan i denna gren.

Räck inom MAG innebär att flera flygelement som volt med eller utan skruv, ska utföras genom att släppa greppet om räcket, och åter ta tag i den. Grenen har likheter med Barr inom KvAG.

FILM - Kvinnlig Artistisk Gymnastik, KvAG 

FILM - Manlig Artistisk Gymnastik, MAG

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Hedemora GS, 25/09 16:19 
Hedemora GS, 13/09 18:07 
Hedemora GS, 01/09 09:03 
Hedemora GS, 16/08 06:28 
Hedemora GS, 10/08 20:37